Keď sme v úvode článku spomínali, že kvôli týmto lievancom nemusíte mať výčitky, mysleli sme to vážne. Jeden kúsok totiž obsahuje iba približne 30kcal, čo znamená, že priemerná porcia 4 – 5 lievancov vás dokáže zasýtiť, zahnať chute na sladké a rapídne nezvýši váš denný energetický príjem.
Čo budeme potrebovať?
- 1 jablko
- 40g ovsenej múky (rozmixované ovsené vločky)
- 100ml mlieka
- 2PL špaldovej múky hladkej
- 1 vajíčko
- štipka soli
- lyžička prášku do pečiva
- pol lyžičky perníkového korenia
- pol lyžičky škorice
- 1 PL medu alebo iného sladidla
Ako na to?
Jablko ošúpeme a najemno nastrúhame. Pomixujeme ovsené vločky, zmiešame s jablkom a prilejeme mlieko. Necháme chvíľu postáť, aby vločky nasali vodu z jablka a mlieka a hmota bola tuhšia. Pridáme vajíčko, soľ a prášok do pečiva a dôkladne zapracujeme do cesta. Na záver opatrne pridáme preosiatu múku, približne 2 polievkové lyžice – množstvo však závisí napr. od druhu vločiek alebo veľkosti jablka. Výsledné cesto by malo by polotuhé. Na panvici tvarujeme lievance približne o veľkosti menšej dlane.
Uvedené množstvo vystačí približne na 16 kusov.
Pri servírovaní sa medze nekladú, odporúčame vyskúšať napríklad spojenie arašidového masla, tvarohu alebo čakankového sirupu so slivkami.
Aká je výhoda ovsenej múky?
Ovsená múka alebo rozmixované ovsené vločky jednoducho a rýchlo dodajú telu nielen potrebné vitamíny a minerály, ale taktiež veľmi dôležitú vlákninu. Denne by sme jej mali skonzumovať aspoň 30 gramov, čo však u väčšiny populácie nie je bežným zvykom. Vyššia konzumácia ovocia a zeleniny (4 – 5 porcií denne) sa tomuto odporúčaniu dokáže priblížiť, no potrebné je zaradiť aj celozrnné pečivo alebo iné obilninové výrobky, napríklad ovsené vločky. Okrem vlákniny vám dodajú napríklad aj vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre funkciu centrálnej nervovej sústavy.